Nieuwbouw
aan
6% BTW

Een nieuwbouw kopen: 7 stappen naar je nieuwe thuis

Je wil een nieuwbouwwoning kopen: hoe ga je precies werk? Als je koopt op Pier Kornel is het parcours heel helder: je doorloopt zeven duidelijke stappen voordat je de sleutel van je nieuwe thuis in handen hebt. We lijsten ze even voor je op.

1. Bepaal je budget

Je budget bepalen is de eerste belangrijke stap als je een nieuwbouw wil kopen. Dit kan je best doen door op te lijsten welke financiële middelen je op dit moment hebt. Denk hierbij aan je spaarrekening, een lening, eventuele opbrengsten bij het verkopen van je huidige woning, … Nadien kan je best samen met een financieel expert van de bank bepalen hoeveel je kan lenen en wat de mogelijkheden zijn als je je huidige woning verkoopt.

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: welk budget wil je maandelijks overhouden voor het dagelijkse leven? Hou daarbij ook rekening met onverwachte kosten, zoals herstellingen aan je auto maar ook jaarlijkse, vaste kosten zoals abonnementen, verzekeringen en het kadastraal inkomen.

2. Kies je locatie

Eens je je budget hebt bepaald, kan de zoektocht naar je droomhuis beginnen. Doorzoek de immosites en kijk welk aanbod er te vinden is in je favoriete regio binnen je budget. De locatie is uiteraard heel belangrijk. Hoe is de bereikbaarheid met de wagen en wat zijn de mogelijkheden met het openbaar vervoer? Wil je dicht bij winkels, scholen of groen wonen?

Zijn de voorzieningen in de buurt belangrijk voor jou?

Neem dan zeker een kijkje op het aanbod van Pier Kornel, een bruisende nieuwbouwbuurt gelegen nabij het centrum van Aalst.
Exterieur van een gebouw

3. Een optie nemen

De kogel is door de kerk. Je hebt je droomwoonst gevonden! Om deze niet kwijt te spelen kan je een optie vragen. Gemiddeld blijft de optie gelden voor maximaal 14 dagen. In die periode ontvang je van ons alle belangrijke documenten zoals het lastenboek en de verkoopovereenkomst. Die lees je best grondig door zodat alles helder is en je precies weet hoe je woning afgewerkt zal worden.

Wij voorzien een lastenboek waarin we alle technische informatie bundelen. Je vindt er alle info over de technische en elektrische installaties, welk budget wordt voorzien voor je keuken en badkamer, enzovoort.

Ben je helemaal overtuigd na het doorlezen van de documenten? Dan kan je de ‘optie lichten’. Dat betekent dat je optie omzet naar een verkoopovereenkomst. De ondertekening van deze overeenkomst kan via een afspraak met de sales consultant maar kan ook digitaal gebeuren.

4. En dan: inrichten maar!

Na het lichten van de optie is het tijd om de afweking van je woning te bepalen! Hoe wil je je woning afwerken en maak je van je huis een echte thuis? Onze Customer Advisor neemt contact met je op en begeleidt je doorheen het hele keuzeproces. Welke tegels wil je? Ga je voor een donkere of lichte keuken? Jij kiest alles zelf!

Je krijgt de tijd om langs te gaan in verschillende showrooms en de juiste keuzes te maken. Daarna maak je opnieuw een afspraak met je Customer Advisor, die jouw keuzes doorgeeft aan de aannemers.

Interieur van een woning

5. Het verlijden van de akte

De notaris heeft je akte klaar en je mag deze (digitaal) tekenen. Hierdoor word jij officieel de eigenaar van je nieuwe thuis. Is je woning nog niet volledig afgewerkt, dan hoef je nog niet alles te betalen: je betaalt de grond, het deel van je woonst die al gebouwd werd + BTW, en jouw aandeel in de infrastructuur + BTW. Voor Pier Kornel geldt er een BTW-tarief van 6%.

6. De voorlopige oplevering

Op het moment dat je nieuwbouwwoning volledig afgewerkt is spreekt de Customer Advisor met jou af voor de voorlopige oplevering. Samen neem je de tijd om alles te controleren en eventuele zaken die nog niet 100% in orde zijn te noteren. Het gaat hier over de zichtbare gebreken: bijvoorbeeld een deur die niet goed sluit, een kras, … De aannemer heeft dan een jaar de tijd om deze gebreken op te lossen. Pas nadat alles helemaal in orde is zal de definitieve oplevering plaatsvinden. Vanaf die datum geniet je nog tien jaar lang van aansprakelijkheid via de aannemer. Als er dus nog ergens een constructiefout of probleem opduikt, ben je gedekt!

7. Woohow! Je kan verhuizen

Het is eindelijk zover: je nieuwe thuis is afgewerkt en je krijgt de sleutel in handen. Tijd om te verhuizen en de warme buurt verder te leren kennen. Dat is zorgeloos verhuizen!

Zin gekregen in een nieuwbouwproject?