Nieuwbouw
aan
6% BTW

De kostprijs van je nieuwbouw: welke factoren spelen mee?

De kostprijs van je nieuwbouw bepaalt in welke mate je jouw dromen kan waarmaken. Een budget bepalen is daarbij cruciaal. Wanneer je zelf bouwt en niet voor een compleet nieuwbouwproject gaat, komt dit echter al te vaak onder druk te staan. Waardoor je uiteindelijk op zaken moet gaan beknibbelen, om de kostprijs van je nieuwbouw binnen de perken te houden.

Precies daarom is het belangrijk om op voorhand een goed, compleet zicht te hebben op de kostprijs van je nieuwbouw. Inclusief de onverwachte en vaak vergeten zaken. Wij lijsten voor jou de vijf cruciale factoren op. Laten we echter eerst eens kijken naar de meest gestelde vraag rond de kostprijs van een nieuwbouw:

Wat kost een nieuwbouw per vierkante meter?

Wel, hiervoor moet je rekenen op een budget tussen 1.400 en 1.700 euro, per m². Hierin zitten alle kosten voor je nieuwbouw.

De oppervlakte van een nieuwbouwwoning wordt terecht als vergelijkende maatstaf genomen. Een tip daarbij: kijk goed naar wat wel en niet is inbegrepen, om te vermijden dat je appelen met peren vergelijkt. Zo worden de architectkosten vaak vergeten, net zoals een reeks extra kosten voor jou als toekomstige eigenaar. Reken bij de kostprijs van je nieuwbouw ook 21% btw.

Bovenstaande prijzen zijn natuurlijk gemiddelden. Een goed nieuwbouwproject is in de eerste plaats maatwerk, dat rekening houdt met jouw keuzes. Bovendien is een appartement bouwen iets anders dan kiezen voor een villa. Daarom zijn dit de vijf belangrijkste zaken, die de kostprijs van je nieuwbouw bepalen:

1. De bouwgrond voor je nieuwbouw

Uit de meest recente cijfers die beschikbaar zijn (uit 2014) blijkt dat je voor een bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 178 euro per vierkante meter betaalt. Bovendien zijn deze prijzen nog steeds stijgend, waardoor ze een alsmaar grotere hap uit je budget nemen. Tenminste, als je zelf bouwt en niet voor een nieuwbouwproject gaat. Hou daarbij ook steeds rekening met de kwaliteit van de bouwgrond, die een invloed heeft op de draagkracht en nodige fundering van je nieuwbouwwoning.

Waar je wil bouwen, bepaalt natuurlijk ook de kostprijs van je bouwgrond en dus je nieuwbouw. Voor een ideale locatie zijn de prijzen logischerwijze hoger. Brussel blijft daarbij de duurste regio van ons land. In Vlaanderen betaal je het meeste in de provincie Vlaams-Brabant, tegenover Limburg als goedkoopste locatie. Naast de pure kostprijs van de bouwgrond zelf, komen er ook een reeks extra kosten kijken:

 • de registratierechten: 10% van de prijs van de bouwgrond in Vlaanderen, 12,5% in de rest van het land. Op een perceel van 125.000 euro betekent dit een extra kost van 12.500 euro. In bepaalde gevallen kan je in aanmerking komen voor een klein beschrijf, waardoor je slechts 5% betaalt.
 • het ereloon van de notaris: dit is een percentage op de prijs van de bouwgrond, die meestal zakt naarmate de som groter is. Ruwweg moet je rekenen op 1.500 euro per schijf van 100.000 euro.
 • de aktekosten van de bouwgrond: de prijs verschilt van gemeente tot gemeente.
 • de kosten voor de lening: in de eerste plaats zijn er de interesten, maar denk ook aan het opstellen van de leningsakte en eventuele schuldsaldo-verzekeringen.

2. De architect van je nieuwbouwwoning

Van zodra je de locatie hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: het laten tekenen van je droomwoning. En daarvoor heb je een architect nodig. Hij of zij doet echter nog een stuk meer dan het tekenwerk alleen. Een architect zorgt ook de nodige begeleiding van het totale bouwproces. Alles samen moet je voor de vergoeding van de architect dan ook rekenen op zo’n 10% van de totale kostprijs voor een nieuwbouw, wanneer je zelf aan de slag gaat.

Bij een nieuwbouwproject is dit percentage echter een stuk lager. Er wordt in deze situatie gewerkt met een aparte coördinator op de werf, die ook betaald moet worden. Beide bedragen samengeteld is het bedrag dat je voor dit alles moet voorzien echter nog altijd een stuk lager, dan wanneer je zelf een aannemer zoekt.

3. De keuzes rond de indeling en ruimtes van je nieuwbouw

Hoe efficiënt je je woning indeelt, bepaalt eveneens in zekere mate de kostprijs van je nieuwbouw. Zo heb je voor een eenvoudig, kubusvormig huis een lager budget per vierkante meter nodig dan bij een villa met speciale vormen. Daarnaast zorgt het al dan niet kiezen voor een volwaardige kelder voor een extra kost van ongeveer 200 euro per m2.

Verder speelt de indeling en functie van elke ruimte een rol. Een gewone zolder of een hal kosten namelijk minder in afwerkingskosten, dan een badkamer of keuken. Reken je in verhouding wat meer vierkante meters voor deze laatste ruimtes, dan zal de kostprijs van je nieuwbouw ook stijgen. En al helemaal, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een extra badkamer.

4. De gebruikte materialen en technologieën

Of je in elke ruimte voor luxe gaat of budgetvriendelijkere alternatieven zoekt, speelt natuurlijk ook een rol in de kostprijs van je nieuwbouw. Zo zal echte parket of een grote tegel als vloer altijd duurder uitvallen dan laminaat. Hierbij is het aangeraden om per ruimte een afweging te maken, in functie van hoeveel tijd je er zal vertoeven. Wanneer je bijvoorbeeld meermaals per week wil genieten van je bad, is het interessanter om wat meer te besteden aan een goede badkuip. Een onafhankelijk advies hierbij is een grote hulp.

Daarnaast wordt bijna-energieneutraal bouwen (BEN) vanaf 2021 de norm in Vlaanderen. Dit brengt de nodige extra kosten met zich mee qua verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Denk maar aan een condensatieketel, de nodige zonnepanelen, het juiste type ventilatiesysteem en isolatie. Hierbij heeft nieuwbouw een belangrijk voordeel ten opzichte van renovatie. En al helemaal wanneer je voor het juiste nieuwbouwproject kiest, waarbij nu al met deze toekomstige eisen wordt rekening gehouden.

5. Denk ook aan de extra kosten van je nieuwbouw

Naast de vorige vier cruciale aspecten, zijn er nog een reeks extra zaken die vaak worden vergeten. Elk afzonderlijk lijken deze extra kosten niet zo hoog. Maar alles samen moet je al snel rekenen op een extra budget van 10.000 euro, wanneer je zelf bouwt. Bij een goed nieuwbouwproject zitten deze zaken daarentegen al mee in de totale kostprijs van je nieuwbouw:

 • het bouwrijp maken van de bouwgrond, plus de nodige nivellering achteraf. Hierbij worden bijvoorbeeld bomen en afval verwijderd.
 • een EPB-aangifte en bijhorend aangifte en attesten: hierbij worden de normen in energie en isolatie gecontroleerd. Reken op een extra kost van 1.250 euro.
 • een grondsondering: hierbij wordt de stabiliteit van de bodem gecontroleerd, in functie van de juiste fundering. De prijs hiervan ligt rond de 750 euro.
 • een ventilatieverslag, met bijhorende metingen van de luchtdichtheid. Dit komt meestal neer op zo’n 500 euro.
 • een aparte veiligheidscoördinatie op de bouwwerf. Het budget hiervoor ligt rond de 1.000 euro.
 • de aansluitingen van de nodige nutsvoorzieningen. Denk maar aan water en elektriciteit, maar ook gas en riolering plus telecom. Alles samen kan dit oplopen tot liefst 5.000 euro.
 • de nodige keuringen van de installaties in de woning: elektriciteit en sanitair. Beide opgeteld is dit een extra kost in je nieuwbouw van 500 euro.
Heb je liever onmiddellijk een volledig zicht op de kostprijs van je nieuwbouw en laat je je liever begeleiden? Dan is een nieuwbouwproject iets voor jou.

Ontdek Pier Kornel in Aalst:
– stadswoningen met 3 of 4 slpk, private tuin én collectieve binnentuin
– appartementen met 1 tot 4 slpk, met private tuin en/of terras
– serviceflats met 1 of 2 slpk en ruim terras